Vision
HOK ser hela människan
HOK-Arbetsmiljö och säkerhet
Arbetsmiljö och säkerhet handlar om hur du påverkas av din miljö, och hur du förhåller dig till miljön i relation till din kropp. Det är allt ifrån buller över tid, attityder i din närmiljö, och hur du arbetar ergonomiskt med kroppen (tex. hur du bär tunga föremål på ett säkert sätt för att undvika skador, eller hur du sitter när du läser en bok.) Att älska sig själv bidrar till en bättre arbetsmiljö för den egna individen, men det reflekteras även ut mot andra. Denna term kallas inom psykologi för projicering. HOK vill skapa en större förståelse för detta begrepp genom att utbilda elever och lärare inom ämnen som inte är lika vanliga att betona. En av dessa är självkänsla!
HOK-Kritiskt tänkande
Det finns områden som tillämpar psykologiska
termer och begrepp som utgår från egen tolkning av världen. Tolkningen baseras på hur människor
(oberoende och beroende av varandra)
tar in/uppfattar och riktar sin uppmärksamhet. Därför är det svårt att skriva utefter
ett objektivt perspektiv. Var medveten om att texter som utgår från en persons
tolkning, kan skilja sig från andra generella tolkningar och din egen tolkning
av dessa begrepp.
HOK-Självkänsla
De flesta vet inte vad självkänsla är och många blandar ihop självkänsla med självförtroende. Mia Törnblom har skrivit en bok om självkänsla som HOK varmt rekommenderar. HOK vill dela med sig av läran om självkänsla och berätta hur det kommer berika ditt liv! Mer om självkänsla längre ner på sidan.
Definitioner:
- Självkänsla - Din självbild som avser hur du ser på ditt eget värde som människa oberoende prestation
- Självförtroende - Din självbild som avser din egen uppskattningsförmåga för hur väl du anser dig prestera i olika situationer
Mia Törnblom - Självkänsla nu!
Mia Törnblom
Mia Törnblom arbetar med att föreläsa om självkänsla. A.E använder ett liknande exempel som Mia beskriver i sin bok. Mia betygsätter sin egen förmåga att föreläsa till 4/5. När Annica kommer in i föreläsningssalen som är 5/5 enligt Mia, så kommer Mia agera enligt 1/3 alternativ:
A)Dålig självkänsla
B)Okej självkänsla
C)Bra självkänsla
Mias reaktion:
A)Mia ändra sitt eget betyg från 4/5 till -1. Mia kan absolut ingenting i jämförelse med Annica, därför kan Mia ingenting.
B)Mia ändra sitt eget betyg från 4/5 till 2/4. Mia halverar sitt eget betyg, eftersom hon blev mycket sämre, när någon annan är lite bättre enligt hennes uppfattning.
C)Mia ändrar inte sitt eget betyg, och tar det som en komplimang att den förebild hon har som är 5/5 enligt Mia vill lyssna på hennes föreläsningar. Mia är fortfarande stolt över att vara en 4/5 och ser inget hot med att Annica är 5/5.
Eget alt. D
D)Mia jämför sig inte med Annica. Mia är stolt över de framsteg hon gjort, och fortsätter tro på sig själv oavsett vad andra åstadkommit eller inte. Dvs. låt inte någon annans åstadkommande få bli ditt misslyckande. Var stolt över dina framsteg. Låt ingen få bagatellisera dina framsteg (stora som små). Var stolt över alla dina framgångar!
En framgång är alltid en framgång!
Din framgång är alltid din framgång oberoende av yttre faktorer.
1)Var snäll mot dig själv, du är bra precis som du är
2)Kolla på dig själv i spegeln och säg: "Jag älskar dig
precis som du är" (Om du inte kan säga det, så gör det ändå, om och om igen.)
3)När du är snäll mot dig själv, så kommer du vara snäll mot andra också
/A.E
HOK-Tävla med dig själv - Drömmar och mål
Det går inte att jämföra situationer i sig, då förutsättningarna bakom situationen påverkar utfallet. Det blir en skev spegling av verkligheten när tex. en ny idrottare jämför sig med en veteran. Tävla med dig själv! Det kommer alltid vara den svåraste motståndaren att möta. Försök att sträva efter att lära känna dig själv och vad du vill i livet. Följ den riktningen, måla en vision av drömmar och mål. Gör delmål och slutmål, och kom ihåg att det är resan som är viktig. Vi behöver ta hand om oss själva under tiden som vi strävar efter att nå våra mål. Vad du än gör, uppnår eller presterar så ska du veta att du är älskad och uppskattad för att vara den du är. /A.E
Dream Big!
En tanke..
En idé.. En dröm som någon en gång hade blev till
verklighet. Vissa anser att dessa drömmar är orealistiska. Dessa
orealistiska drömmar har gett oss bland annat; hus, samhällen, lantbruk,
utvinning av el och värme, toaletter, flygplan, kamera,
tv, dataspel, instrument, telefoner och internet. Ibland räcker det med
att EN
tror, att EN förverkligar sina drömmar. Ibland räcker det med att någon
annan
tror på oss, så uppmuntra varandra! Med lite mod att följa arkitektens
fotspår, kan vi sträva
efter att ge oss själva de bästa förutsättningarna för att lyckas med
allt vi
drömmer om. Du är arkitekten i ditt liv, och du skapar dina egna
fotspår. /A.E
(Obs! Vissa bilder är ej anpassade för mobila enheter)
HOK - Inlärning och anknytning
Abstrakt
Anknytningsmodell är en metod som bildas vid tidig ålder hos människan genom barnets närmiljö. Den anknytningsmodell som utformas tillämpas hela livet och utgör hur vi reagerar i olika situationer. Anknytningsmodellen uppvisar vilket beteende vi använder för att få uppmärksamhet, och det är ytterst väsentligt för vår överlevnad som barn. Det finns 3 anknytningsmodeller: Trygg, ambivalent och undvikande.
Anknytningsmodeller
- En ambivalent anknytning är när barnet måste göra sig synlig eller hörd för att få uppmärksamhet. Samt kontrollerar barnet att föräldern sett/hört barnet upprepade gånger.
- En undvikande anknytning är när barnet måste vara tyst och hålla sig borta från sina föräldrar för att bli sedd och få uppmärksamhet.
- En trygg anknytning är när barnet inte behöver tillämpa varken en ambivalent eller undvikande metod för att få uppmärksamhet och bli sedd.
HOK - Tillämpning av anknytningsmodeller
HOK tar hänsyn till de olika anknytningar som finns och arbetar med att balansera dessa till en tryggare anknytning. För en person med ambivalent anknytning hjälper skolan eleven genom att betona och försäkra eleven om sitt värde och att du alltid är sedd. Om oron sitter kvar finns det även en kurator som man kan luta sig mot. För en person med undvikande anknytning, så uppmuntras eleven till att ta mer plats och att det är okej. En elev med trygg anknytning uppmuntras till att föregå som gott exempel och dela sin erfarenhet. Alla är lika värdefulla.
HOK anser att det är viktigt att alla är medveten om sitt ovärderliga värde och får känna sig uppskattad. Om du vill läsa mer om anknytning och hur det fungerar så rekommenderar skolan en lättläst bok som heter: "Hemligheten". Om du är intresserad av att fördjupa dig inom psykologi rekommenderar skolan även Jordan B Petersons bok: "12 livsregler".
Hemligheten
Bok: Hemligheten - Från ögonkast till varaktig relation
Författare: Dan Josefsson och Egil Linge
Egil Linge
Egil Linge är psykolog och psykoterapeut. Han har 30 års erfarenhet som terapeut och var en av dem som introducerade kognitiv psykoterapi i Sverige. [1]
Abstrakt - Hemligheten
Boken riktar sig mot singlar enligt slogan, men den går att tillämpa för både singlar och för de som är i en relation. Boken går använda som ett redskap för att lära känna sig själv. Den ger dig bättre förutsättningar för att lyckas i alla typer av relationer så som; familjära, vänner och förhållanden.
Egil beskriver tillämpningar av anknytningsmodeller i relation till verkliga berättelser. Egil berättar i sitt arbete som psykolog om svårigheter människor upplever i sitt liv, och hur man kan arbeta med dessa. Han berättar hur anknytning uppstår och fungerar. Varför vi har vissa beteenden och varför vi upprepar dom. Han ger även exempel på konkreta självhjälpmedel.
- Frågor och funderingar: https://heartofknowledge.webnode.se/kontakt/
Referenser:
[1]Natur och kultur - Egil Linge
https://www.nok.se/forfattare/l/egil-linge/
Uppdaterad: 30-11-2022
/Heart of Knowledge